top of page

Medische informatie

Openbaar·3 leden

AVG: arts voor verstandelijk gehandicapten

Misschien heb je wel eens gehoord van een AVG: een arts voor verstandelijk gehandicapten. Maar wat doet een AVG precies en kan jouw kind hier iets aan hebben?

AVG

Een AVG is een arts die een 3-jarige specialisatie heeft gevolgd tot AVG. Ze (90% is vrouw) heeft kennis over de gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij mensen met een verstandelijke beperking, zoals epilepsie, spasticiteit, gedragsproblemen en slaapproblemen. Ze kijkt breed en vaak multidisciplinair naar het welzijn van zowel kinderen als volwassenen. En ze heeft ervaring met het communiceren met mensen met een verstandelijke beperking en het werken binnen een systeem (ouders, begeleiders).

Meerwaarde

Een AVG heeft vooral een meerwaarde bij handicapgerelateerde problematiek zoals:

- Gedragsproblemen

- Slaapproblemen

- Onbegrepen klachten

- Veel gezondheidsproblemen tegelijkertijd die allemaal op elkaar ingrijpen, zoals bij mensen met ernstige meervoudige beperkingen

- Volwassenen die geen (kinder-)arts meer hebben die meekijkt met brede medische blik

- Health watch (specifieke periodieke gezondheidscontroles) bij syndromen

- Ethische dilemma’s, bijvoorbeeld rond wilsbekwaamheid, behandelbeperkingen of sterilisatie

Als je kind geen gedrags-, slaap- of onbegrepen problemen heeft en goed onder controle is bij de kinderarts dan is een AVG in principe niet nodig.

Transitie van kinderarts naar AVG

Zodra een kind 18 jaar wordt, stopt de betrokkenheid van de kinderarts. Een jongere valt dan terug op de huisarts. Veel huisartsen geven echter aan onvoldoende kennis en ervaring te hebben met de gezondheidsproblemen van mensen met een verstandelijke beperking. Vooral als het wat complexere problemen zijn en er een bemoeilijkte communicatie is. En medisch specialisten behandelen alleen op hun eigen gebied. Een AVG heeft dan meerwaarde om redenen die hierboven staan beschreven. In sommige ziekenhuizen is er een transitiespreekuur waar een warme overdracht plaatsvindt van kinderarts naar AVG.

Waar vind je een AVG?

AVG’s zijn vaak verbonden aan zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook zijn er enkele zelfstandige AVG’s. Op de website van de VGN staat een kaartje en overzichtslijst van AVG-poliklinieken: https://www.vgn.nl/nieuws/vind-een-avg-polikliniek-bij-u-de-buurt. Een verwijzing van huisarts of kinderarts is nodig. Medische zorg door een AVG wordt bekostigd uit de zorgverzekeringswet of WLZ.


6 weergaven

Over

Hier kunnen jullie vragen stellen met betrekking tot medisch...

bottom of page