Click here for all the latest updates

Medische informatie
Richtlijn langdurige zorg: obstipatie
Obstipatie is een vervelende aandoening die het dagelijks leven behoorlijk lastig kan maken. De richtlijn Obstipatie biedt handvatten aan zorgverleners van volwassen cliënten in de langdurige zorg die obstipatie hebben of het risico lopen dit te ontwikkelen. In de richtlijn wordt onder meer aandacht besteed aan risicofactoren voor obstipatie, leefstijladviezen die kunnen worden gegeven en interventies die kunnen worden ingezet bij obstipatie. Ook kun je lezen hoe je het ontlastingspatroon observeert en hoe dit het beste onderling kan worden gecommuniceerd. Obstipatie Richtlijn Obstipatie – samenvattingskaart Wat is obstipatie? Obstipatie is een aandoening waarbij iemand problemen heeft bij het ontlasten (poepen). Obstipatie wordt ook wel verstopping of constipatie genoemd. Bij personen die langdurige zorg ontvangen, komt obstipatie vaak voor. Tot 80% van de verpleeghuisbewoners heeft weleens last van obstipatie. Daarnaast krijgen 7 op de 10 mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking wonend in een instelling te maken met obstipatie.
Link naar…
Onderzoek naar toediening antipsychotica van Gerda de Kuijper
Minder probleemgedrag bij mensen met verstandelijke beperking na stoppen antipsychoticagebruik
26 augustus 2013
Een derde deel van de bewoners van instellingen voor mensen met verstandelijke beperking gebruikt antipsychotica. Vaak zijn deze niet vanwege een psychotische ziekte voorgeschreven, maar om gedragsproblemen te bestrijden. Stoppen of verminderen van het gebruik van antipsychotica leidt juist tot afname van afwijkend gedrag. Ook daalt het gewicht. Bovendien neemt het risico op het Metabool Syndroom af; dit is de combinatie van te veel buikvet, verhoogde bloedsuiker, afwijkende bloedvetten en hoge bloeddruk, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Dit blijkt uit onderzoek van AVG’er (Arts voor Verstandelijk Gehandicapten) en UMCG-onderzoeker Gerda de Kuijper. Zij promoveert op 4 september 2013 op haar proefschrift aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Antipsychotica zijn geneesmiddelen geïndiceerd voor het bestrijden van psychotische symptomen. Ongeveer 3 % van de mensen met een verstandelijke beperking lijdt aan een chronische psychotische ziekte. Uit onderzoek in…
Conferentie SATB2 2024 sheets: AAV-gebaseerde gentherapie voor SATB2 – is het mogelijk en zijn we er al?
Recombinante virale vectoren afgeleid van adeno-geassocieerde virussen (AAV's) zijn naar voren gekomen als de toonaangevende technologie voor op vectoren gebaseerde gentherapieën. Met recente klinische successen in een aantal klinische doelen en marktgoedkeuring van op AAV gebaseerde gentherapieën voor indicaties als spinale musculaire atrofie of hemofilie B, brengt deze opwindende technologie hoop voor miljoenen patiënten die getroffen zijn door genetische aandoeningen.
In zijn lezing zal Dr. Lisowski een breed overzicht geven van AAV-technologie en gentherapie in het algemeen. Hij zal het werk bespreken dat hij en zijn groep hebben gedaan voor de ontwikkeling van op maat gemaakte gentherapieën voor zeldzame genetische aandoeningen en de impact die dit werk kan hebben op andere aandoeningen, zoals SATB2.
Trefwoorden: sheets conferentie SATB2 2024, gentherapie, AAV-technologie, dr. Lisowski